AIAIAI TMA-1 Young Guru – anmeldelse

Review Overview

Samlet vurdering 9

Overall: 9.00

 

AIAIAI TMA-1 Young Guru

Young Gurus navn er kun at finde på indersiden af kopperne. Designet er holdt diskret og i en lækker sat-sort finish.

Danske AIAIAIs topmodel TMA-1 er nu kommet i en ny og opdateret version, lavet i samarbejde med den verdensberømte producer Young Guru, som har arbejdet sammen med blandt andre Beyonce, Rihanna, Jay-Z og Kanye West.

Og der er ikke blot tale om en ny farve på en i forvejen kendt model for at lavet et uberettiget hype. Høretelefonen er helt fra bunden bygget om og tilpasset Young Gurus smag og præferencer.

Her på Headgear.dk kunne vi ikke vente med at få den på testbænken, og drejede derfor armen rundt på den lokale Hi-Fi Klubben og lånte dem hjem, inden de selv fik lov at lytte på dem.

Og lad os bare starte med en spoiler –nøj, de er fede!!!

 

Som sagt er de bygget op omkring designet på den eksisterende model TMA-1 Studio. Men det er kun visuelt, de ligner hinanden. Der er adskillige forskelle, som jeg kort vil prøve at opsummere her.

Bonusinfo: TMA-1 er forkortelse for Tycho Magnetic Anomaly One og stammer fra Arthur C. Clarkes bog 2001: A Space Odyssey. Måske mest kendt fra Stanley Kubricks filmatisering fra 1968.

Det helt formelle navn på høretelefonen er: AIAIAI TMA-1 Engineered by Young Guru w/mic, men det er lidt langt, så jeg tillader mig at forkorte det til Young Guru.

I forvejen fandtes der en Studio og en DJ version af TMA-1. De to versioner ligner hinanden ret meget. De er begge bygget på samme platform, og så vidt jeg ved, med nogenlunde samme enheder. Lyden er dog tunet lidt forskelligt, i det DJ versionen har fået et gevaldigt løft i bassen. Puderne på DJ versionen er mindre og lavet i stofbetrukket skum, hvor der til Studio versionen følger puder med i både læder og et syntetisk materiale. På den helt nye Young Guru version har han brugt meget tid på at lytte frem og tilbage på adskillige forskellige enheder og fundet den bedste kombination af enhed og tuning, så den har fået lige præcis den lyd, som Young Guru ønskede.

 

Design og tilbehør

Designet på AIAIAIs høretelefoner er generelt underspillet og elegant og på samme tid, ikonisk og genkendeligt. Man er ikke i tvivl om, at det er deres produkter, men det bliver heller ikke bling og opmærksomhedskrævende. Det samme gælder for Young Guru. De er ligesom de andre versioner af TMA-1 holdt helt i matsort. Ingen højglans eller guld her, bare en lækker og elegant høretelefon. Logo og Young Gurus navn ses kun på indersiden af puderne, hvilket af naturlige årsager ikke er visuelt, når man har dem på. Det eneste, der afslører, at det er Young Guru versionen, man har fat på, er det lille kabel, der går fra bøjlen ned til kopperne. Det er elegant betrukket i stof med en mørkerød farve, der i øvrigt går igen på det ene af de medfølgende kabler.

De leveres i en ret flot kasse og oplevelsen, når man åbner den, udstråler elegant kvalitet, uden af være flashy. Young guru er lavet både til hjemme-/studiebrug og til mobile enheder. Derfor følger der to kabler med. Det ene er et relativt tyndt sort gummikabel på 1,2 meter inklusiv 3-knaps remote, der passer med iOS-enheder. Det andet er et langt mere lækkert kabel, der ligesom kablet mellem bøjlen og kopperne, er betrukket med mørkerødt stof. Kablet er både tykkere og længere end det andet kabel, og har et stykke med spiral, der gør, at det kan trækkes endnu længere. Der er et minijackstik monteret på kablet, men der medfølger en adapter til stor jack, som skal skrues på for bedst mulig forbindelse. Den gode forbindelse ser ud til at have optaget AIAIAI, for også stikket i høretelefonen skal drejes på. Det sørger for bedst mulig forbindelse og gør, at kablet ikke falder ud, men det betyder også, at du ikke umiddelbart kan skifte til andre kabler, hvis du skulle få den idé.

AIAIAI TMA-1 Young Guru edition

AIAIAI TMA-1 Young Guru kommer med en pose, og to forskellige kabler.

 

På det monterede stik på det røde kabel er der trykt ”NADA BRAHMA”, hvilket ikke lige ringede en klokke hos undertegnet, men løst oversat fra en Google-søgning henvises til noget i retningen af:

…Nada Yoga er også en måde at nærme sig med ærbødighed og henviser til lyde. Lyd og musik er i denne sammenhæng noget mere end bare de sansepåvirkelige egenskaber og kilder. Sanselig nydelse, lyd og musik betragtes også til at spille rollen som et potentielt medium til at opnå en dybere enhed med både den ydre og  indre kosmos.

…Hvilket nok forklarer hvorfor jeg ikke kendte til det i forvejen. Intet ondt om Yoga som meditationsform, men det er ikke noget, jeg har beskæftiget mig med, og heller ikke noget vi skal yderlige ind på i denne anmeldelse.

Udover de to kabler medfølger  kun en lille stofpose til at putte høretelefonerne ned i. Ingen unødige ekstraudstyr, nøjagtigt som vi forventer det af AIAIAI.

Komforten er stor

Både ørepuderne og den lille pude, der ligger på undersiden af bøjlen, er lavet af japansk memory foam betrukket af blødt og behageligt stof.  Nogle vil måske argumentere for at læderpuderne på den normale Studio model mere eksklusive, men i praksis vil jeg hellere have de nye stofpuder på. De er ekstremt behagelige, og tilsammen med den generelt perfekte pasform og den meget lave vægt (180g), gør det Young Guru til en virkelig behagelig høretelefon at have på. Selv efter to timers intens lytning var den på ingen måder hverken ubehagelig eller varm om ørene. Den begyndte ikke engang at stramme om hovedet. Sjældent har jeg oplevet en så behagelig høretelefon. Selvom det er en relativ stor kop, der slutter hele vejen rundt om øret, så føles den ikke hverken stor eller tung at have på. Heller ikke når man tager den af og hænger den rundt om nakken. Nogle vil nok føle kopperne lidt store, men for mig var det intet problem. Det eneste komfortproblem, der kan være, er at få den tilpasset i højden. Mange høretelefoner kan glide i bøjlen og dermed give en trinløs justering af bøjlen. Her har AIAIAI valgt nogle lidt grovere hak. Givetvis for at den ikke glider ud af position, især når den får et par år på bagen. Det er som sådan ret fornuftigt, men det kan betyde, at det kan være svært at finde lige præcis den justering, der passer perfekt. Igen, for mig var det intet problem, jeg fandt hurtigt et hak, hvor de sad helt perfekt på mit hoved.

Young Gurus lydkvalitet

I  sidste ende handler høretelefoner jo om musik og dermed lydkvalitet. Så hvordan klarer AIAIAIs nye topmodel sig så på det parameter?

Ifølge Young Guru selv har det været meget vigtigt for ham at lave en høretelefon, der har et fladt frekvensrespons. Især i mellemtonen, hvor stemmerne ligger, var det målet, at den skulle være helt flad. Han ville heller ikke have store bump i bas eller diskant for at lave den hængekøjeeffekt, mange moderne høretelefoner benytter sig af.

Er det så lykkes?

-Tja, måske. AIAIAI har faktisk være så søde, at de har inkluderet en graf over frekvensresponsen i deres manual, og ifølge den ser det ud til langt fra at være tilfældet. Der er faktisk en ret ujævn kurve med udsving på mere end 28dB. Ikke just imponerende, når nu målet var fladt.

Frekvensgang for AIAIAI TMA-1

Som man kan se på grafen, er den ikke just flad.
Heldigvis er lytteindtrykket et ganske andet.

Til gengæld må jeg sige, at oplevelsen er en ganske anden, når man tager høretelefonerne på ørene. Jeg har testet med et slow sweep fra 20.000 til 20 Hz, og i mine øre lyder det ganske jævnt. Spørgsmålet er, hvorledes kurven i manualen er målt. Men det er jo som sådan ganske uinteressant. Der er forhåbentligt ikke nogen,  som køber høretelefoner ud fra grafer eller sidder og lytter på sinuskurver, så på med noget musik i stedet…

Jeg har lyttet rigtigt meget musik på AIAIAIs Young Guru, og jeg har været igennem alle de stilarter, jeg normalt lytter til. Og et par stykker mere.Og jeg må sige, at oplevelsen er den samme uanset. Der er super god lyd i dem. Stemmerne står helt klart og bliver aldrig mudret ind i musikken. Til rock står stortrommen kraftigt og præcist, og instrumenterne kan skelnes fra hinanden. Selvom der er masser af distortion på guitarerne, står vokalen stadig klar og flot. I jazz kan selv de mindste detaljer lokaliseres, og jeg drømtemig hurtigt ind i en lille mørk jazzklub.

Flere af de kendis-høretelefoner, man finder på markedet, er pumpet godt op i bassen, ofte fordi de er ”lavet” af hip hop producere, der vil have dem til at lyde som de store højttalere på en natklub. Ofte betyder det, at de har så meget bas, at især mellemtonen, og dermed vokalen, bliver klemt inde. Det er dog på ingen måde tilfældet med AIAIAI Young Guru. Bassen er stram og klar, men den står aldrig i vejen for resten af musikken. Selvom der er et stort kraftigt basspor, tager det ikke fokus fra de øvrige instrumenter eller fra vokalen. En sjælden og meget værdifuld egenskab, som jeg synes trækker høretelefonen op i en klasse, som meget få høretelefoner i dette prisleje rammer.

Hjemmebrug eller på farten?

I min optik er Young Guru den perfekte all-rounder.

Den er let nok til at have med sig på cyklen eller i bussen. Dens visuelle udtryk gør, at man heller ikke er ked af at blive set med den på. Den er så tilpas underspillet og elegant, at den kan gå til enhver stil. Alt fra hipster til businessmand vil kunne bære dem. Det udskiftelige kabel gør, at den ikke fylder mere end højest nødvendigt, og hvis du bruge iOS enheder, kan du endda styre musik og opkald på ledningen. Derhjemme kan du skifte til det længere og kraftigere kabel, om end det jo ikke er nødvendigt. Lyden kan snildt hamle op med større og ikke særligt mobile høretelefoner, og vil derfor kunne opfylde langt de flestes lydkrav. Skifter du fra en bærbar afspiller til en kraftigere og bedre høretelefonforstærker, stiger lydkvaliteten blot tilsvarende på Young Guru. Testet op mod mine referencemodeller i både bærbar og hjemmekategorien, er Young Guru på niveau eller meget tæt på, i begge kategorier. Hvilket gør den til det helt perfekte valg, hvis du ikke ønsker at skifte rundt mellem flere forskellige høretelefoner til forskellige opgaver.

Det eneste lille minus, jeg kan komme på, er deres evne til at lukke af.

Det er som sådan en lukket høretelefon og burde derfor kunne lukke støjen fra omverdenen ude og musikken inde. Ingen af delene lykkes dog særligt godt. Man kan, ved normalt lytteniveau, snildt høre hvad der forgår omkring en, og hvis der sidder nogen ved siden af dig i bussen, vil de sikkert også kunne høre, det du hører. Ingen af delene vil jeg tro generer alverden, men du er altså ikke lukket helt inde i din egen lille verden. Til gengæld tror jeg, det er med til at gøre lyden mere åben og luftig. Det er ikke den sædvanlige høretelefon ting, hvor det lyder som om hele bandet sidder helt inde i hovedet på dig. Det foregår ligesom lidt rundt om hovedet. Det kan lyde lidt sært, når det forklares, men det giver mening, når du lytter til musikken. Der er en lille smule højttaler-feeling over lyden.

Et stort plus i min bog.

Konklusion

AIAIAI Young Guru er ikke en billig høretelefon, men den er klart prisen værd. Uanset om du er på jagt efter et sæt høretelefoner til din iPod eller til hjemmebrug, bør du tjekke dem ud. Også selvom de måske ligger lidt over dit budget.

Er dit budget højere, bør du alligevel tjekke dem ud. Det kan sagtens være de opfylder dine krav, og du får penge i overskud til at købe endnu mere musik for…

Den samlede karakter lander på et meget stort 9-tal ud af 10.

De måtte gerne lukke lidt mere af for omverdenen, og de er ikke helt på højde med de allerbedste. Men de er meget tæt på. Og tager man prisen i betragtning, så er de et meget stort hit til prisen. Kæmpe anbefalinger herfra.

 

Stor tak til Hi-Fi Klubben på Åboulevarden for lån af høretelefonerne til denne test.

Jeg er ikke meget for det, men I skal nok få dem tilbage igen…

 

Frekvens:            20-20.000 Hz
Impedans:            32 Ohm
SPL:                 102dB
THD:                 < 0,35%

4 comments on “AIAIAI TMA-1 Young Guru – anmeldelse

  1. Thorbjørn

    Hej, nu er TMA-2 jo kommet, hvor man selv kan sammensætte sin høretelefon. Man kan her vælge mellem 4 forskellige speaker units. Her bliver jeg meget i tvivl hvad jeg skal vælge. Er det noget i har planer om at teste, eller har testet?

    Mvh. Thorbjørn

    • Munk

      Hej Thorbjørn

      Jeg har lyttet på flere variationer af den nye TMA-2, og er ret vild med konceptet. Fordelen i at kunne “bygge” sine høretelefoner nøjagtigt som man vil have dem er super fed. På nuværende tidspunkt har vi dog ikke en fuld test af dette på programmet. Jeg vil anbefale dig at forsøge at finde en forhandler, der kan give dig mulighed for selv at lege med forskellige sammensætninger, da det er super svært at give en skriftlig forklaring på, hvordan enheder og puder influerer på hinanden.
      De dyreste komponenter giver ikke nødvendigvis den bedste lyd, og nogle kombinationer viste sig at fungere ret skidt og andre rigtigt godt.
      Dog kan jeg sige, at den kombination jeg fandt til at lyde bedst var S3 enheden med E4 puder.

      Mvh.

      • Thorbjørn

        Hej igen og tak for svar. Jeg har været inde i og prøve aiaiai Studio version i hifi klubben, som er samme kombination som du nævner, og jeg er ret imponeret. Da jeg har lidt følsomme ører har jeg også prøvet Bose qc 25 – da jeg her måske kan gå ned i lydstyrke pga. støj reduktion. Desværre har jeg ikke mulighed for at prøve dem ved siden af hinanden. Vil derfor hører om du har prøvet bose og om man kan sammenligne de to?

        mvh. Thorbjørn

        • Munk

          Hej Thorbjørn
          Jeg kender ikke den specifikke Bose model. Generelt vil jeg dog sige at Bose har nok markedets bedste støjreduktion. Lydkvaliteten de to imellem kan jeg desværre ikke kommentere på.
          -Sorry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre interessante artikler