AudioQuest Nighthawk test – Hvis godt ikke er godt nok
Lad det være sagt med det samme. Det her er en udsædvanligt vellydende og lækker høretelefon. Hvis nedenstående anmeldelse er for lang for dig, og du er typen der kun læser overskrifter, så lad mig gøre det kort.
DEN LYDER FANTASTISK!
De fleste Hi-Fi-nørder vil nok kende AudioQuest for deres kabler.
Amerikanske AudioQuest har gennem de sidste 35 år, slået sig fast som den af markedets bedste og mest seriøse spillere på markedet, når det kommer til Hi-Fi og Hi-End kabler.
Nu er tiden så kommet til at de vil udvide deres sortiment, til også at indeholde høretelefoner. Nighthawk er deres første høretelefon. Og hvilken debut.
AudioQuest gør det absolut ikke halvt. Det har været målet at skabe en decideret Hi-End høretelefon, uden kompromisser. Om det er nået til fulde, er naturligvis altid til debat. Men det er helt klart i den rigtig gode ende.
First things first
Hvad er i kassen, og hvad får man, når man smider sine hårdt optjente sparepenge på et sæt Nighthawk?
Kassen de kommer i, er første indikator på hvilken kvalitet der gemmer sig indeni. En stor flot kasse i blødt sort læder, polstret indvendigt med masser af blødt skum og blanding af gummi og silke præsenterer høretelefonerne vældigt flot.
Der følger to sæt kabler med (Hvad ellers kunne man forvente, fra et kabelfirma). Et tykkere sølvbelagt kabel til hjemmebrug, og et lidt tyndere kobberkabel. De høretelefoner jeg har fået lov at teste på, fulgte desværre kun den ”tynde” kabel med, så jeg har desværre ikke haft mulighed for at teste, hvor store forskel det gør at skifte mellem de to typer.
Ellers er der ikke meget ekstra lir med i kassen. Blot en pudseklud og en manual.
Selve høretelefonerne
Høretelefonerne er faktisk overraskende lette. De virker på ingen måde for lette, eller ”flimsy”, men i forhold til størrelsen på dem, var jeg overrasket at de ikke virkede hverken klodset eller tunge at have på. Jeg kan uden problemer have dem på i flere timer i træk, uden de generer overhovedet. Kun hvis man har briller på, kan de være lidt svære at få til at sidde helt perfekt.
Koppen som er betrukket med meget blød læder dækker hele øret, og sidder uden at presse ind på hovedet. Hvilket nok skyldes et lidt specielt ophæng. Koppen sidder i fire gummistropper, som gør at den nærmest svæver i forhold til resten af høretelefonen, og dermed isolerer vibrationer. Koppen er i mørkt ”træ”. Jeg skriver træ i citationstegn, for det er en lidt speciel løsning AudioQuest har brugt. De kalder det ”liquid wood”. Det er en blanding af træfibre, harpiks og voks. På den måde kan de skabe rigtig træ, men som kan hældes i forme, så de kan laves ensartet og endnu hårde end ved at bruge almindelig træ.
Bøjlen, eller rettere bøjlerne, for der er nemlig to, er en løsning, hvor den øverste bøjler er en stofbetrukket metalbøjle, der holder stabiliteten, og under den, den bøjle som støtter på selve hovedet. Denne er fjederbelastet og betrukket med sort læder. Man kan ikke lave en justering, som holder fra gang til gang. I stedet tilpasser bøjlen sig, idet man sætter den på hovedet. Nemt og uden problemer, sidder de perfekt hver gang.
Lyden
Som jeg allerede har løftet sløret lidt for, så er lyden rigtig god. Men faktisk er de ikke helt neutrale. Lyden er lidt til den varme side. Det giver lyden en behagelig klang, der ikke virker pågående eller bliver trættende. Stemmerne ligger langt fremme i lydbilledet og perspektivet er ualmindelig godt.
AudioQuest beskriver Nighthawk som Semi-åben, hvilket måske yder lidt underligt, men med lidt forklaring giver det faktisk god mening. De er som udgangspunkt opbygget som åbne høretelefoner, altså hvor koppen ikke er lukket rundt om enheden. Men der er dog en grill, som diffusere lyden, og dermed lukker lidt for lyde frem og tilbage til at høretelefonen. Enheden minder faktisk mere om den enhed du finder i dine stuehøjttalere end en typisk høretelefon. Disse to ting kombineret er klart med til at give Nighthawk en super lækker klang. De har dynamikken og bassen fra en lukket høretelefon, og åbenheden og perspektivet fra en åben.
Det er en sand fornøjelse at lytte på.
Det er klart at en høretelefon i denne kaliber fortjener en god høretelefonforstærker. Og der er da også med sådan en på, du for alvor hører dens kvaliteter. Men direkte i telefonen, spiller den faktisk overraskende godt. Den er meget let drevet, og fungerer derfor udmærket på en telefon. Nogle vil måske mene at det er spild af gode høretelefoner at bruge den sådan, men lad os nu være ærlige. De fleste lyttetimer på høretelefoner forgår på farten.
En transportabel DAC ville nok være at foretrække, men det har jeg desværre ikke haft mulighed at teste.
Alt i alt, er det et meget gennemført produkt, der lader meget lidt tilbage at ønske. En sand topklasse høretelefon, der giver dig lyst til at lytte meget mere musik. Flere gange mens jeg testede dem, tog jeg mig selv i at sige: ”Jeg skal liiige høre det her nummer også…”
Bedømmelse
Skal vi skære igennem den tunge tekst og gøre det kort:
Plusser
- Pasform
- Lydkvalitet
Minusser
- Lidt store til at have med på farten
- Prisen
Point
Lydkvalitet 5/5
Det er simpelthen en af de bedst lydende høretelefoner jeg har lagt ører til.
Komfort 4/5
Selvom de er store, sidder de rigtigt godt. Jeg har dog trukket med et enkelt point ned, da de godt kan virke lidt store, når man er på farten. De er klart bedst når man sidder derhjemme i lænestolen.
Pris 4/5
Selvom prisen er i den høje ende, er de absolut hver en krone værd.
Udseende 5/5
De ligner ikke nogle af dens konkurrenter. Jeg elsker at AudioQuest har turdet gøre noget anderledes, og når det samtidig lykkes at lave noget så smukt, kan jeg ikke gøre andet end at give topkarakter.
Samlet vurdering 18/20
Der er ikke meget andet at sige end: “Få så sat et par Nighthawk på ønskelisten”.
Tekniske specifikationer:
- Impedans: 25 Ohm
- Følsomhed: 100dBSPL/mW
- Power handling: 1,5W
- 50mm Dynamisk enhed
- 2,4 meter kabel
1 comments on “AudioQuest Nighthawk test – Hvis godt ikke er godt nok”